Wat betekenen mijn dashboard lampjes?

Een overzicht van alle waarschuwingslampjes


Dit is de betekenis van de verschillende dashboard lampjes

De technologie in uw auto ontwikkelt zich continu. Dit geldt ook voor alle waarschuwingssystemen en lampjes die op uw dashboard kunnen gaan branden. Een gemiddelde auto heeft inmiddels al meer dan 60 dashboard lampjes die kunnen branden.

Wanneer zo’n lampje gaat branden kan er iets goed mis zijn. Om u op weg te helpen geven wij in dit artikel uitleg over maar liefst 63 waarschuwingslampjes. Zo weet u zeker bij welk dashboard lampje u direct moet stoppen en bij welke u kunt doorrijden tot de garage. Natuurlijk kunt u bij twijfel altijd contact met ons opnemen; wij helpen u graag!


Wat betekent de kleur van een dashboard waarschuwingslampje?

Over het algemeen zijn de symbolen van de dashboard lampjes onderverdeeld in verschillende kleurtypen. Per autofabrikant kunnen de symbolen enigszins afwijken doordat zij zelf een variant gemaakt hebben. 

 • Wit: dit is vaak een mededeling voor de berijder, denk hierbij aan een herinnering voor een onderhoudsbeurt en een mededeling dat de airbag uitgeschakeld is.
 • Groen: dit duidt vaak een ingeschakeld systeem aan, denk hierbij aan een melding dat de verlichting aanstaat of dat de functie cruise control geactiveerd is.
 • Oranje: deze kleur indiceert een mededeling die vaak een negatieve invloed heeft op de rijprestaties, denk hierbij aan een laag brandstofpeil of een storing in de motor. De nood is vaak niet hoog bij deze kleur meldingen, maar ze zijn wel belangrijk om in de gaten te houden.
 • Rood: deze meldingen vereisen vaak wel de directe aandacht van de berijder. Zo kan het zijn dat de veiligheid van de inzittenden in het geding raakt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met de ABS of de gordel van een inzittende zit los. Maar ook motorstoringen en de handrem die nog ingeschakeld is worden in het rood aangegeven.
 1. Oranje cirkel met een voet (koppeling lampje). Deze indicator geeft aan dat u de koppeling moet intrappen. Dit is een lampje die geïnstalleerd is voor het gemak van de berijder.
 2. Sneeuwvlok / vorst lampje. Dit dashboard lampje geeft u een waarschuwing dat de temperatuur onder de 4 graden zakt. Dankzij dit lampje kan de berijder zich aanpassen op de weersomstandigheden buiten de auto. Zo weet de berijder bijvoorbeeld of het extra glad kan zijn.
 3. Auto met (steek)sleutel (onderhoudslampje). Deze indicator meldt de berijder dat de auto aan onderhoud toe is. Deze melding is ingebouwd om extra service te verlenen. Zo hoeft de eigenaar van de auto zelf niet bij te houden wanneer de auto aan zijn volgende onderhoudsbeurt toe is.
 4. Oranje stuur met uitroepteken (stuurbekrachtiging). Dit dashboard lampje geeft aan dat er een probleem is met de stuurbekrachtiging. Doordat dit probleem invloed kan hebben op uw rijprestaties, is het verstandig om hiermee bij uw Broekhuis vestiging langs te gaan.
 5. Groene cirkel met een voet (remlampje). Dit lampje brandt zodra de auto de berijder erop wilt wijzen om de rem in te trappen. Deze melding draagt bij aan het gemak van de berijder.
 6. Wit vierkant met een i. Zodra deze melding oplicht, is er nieuwe informatie beschikbaar voor de berijder.
 7. Oranje koplampen met een pijl (adaptieve koplampen). Wanneer de berijder dit dashboard lampje ziet branden, betekent dit dat de adaptieve koplampen zijn ingeschakeld. Deze functie is alleen in nieuwere auto’s aanwezig.
 1. Witte koplamp met een golfje (mistlampen). Wanneer de mistachterlampen zijn ingeschakeld, ontvangt de berijder deze melding. Deze specifieke lampen mogen niet altijd ingeschakeld zijn; alleen bij een zicht van 50 meter of minder. Deze melding voorkomt dat de berijder vergeet de lampen uit te schakelen bij beter zicht.
 2. Wit bolletje met een kruis en een persoon (airbag uitgeschakeld). Deze indicator geeft aan dat de airbag is uitgeschakeld. Deze melding duidt geen probleem, maar herinnert u eraan dat u een veiligheidsoptie hebt uitgeschakeld. Zo bent u als berijder op de hoogte van de geactiveerde en gedeactiveerde systemen.
 3. Rood lampje met een weg (lane assist). Dit waarschuwingslampje geeft aan dat u de rijstrookbewaking (ook bekend als lane assist) heeft geactiveerd en u nu onbedoeld de rijstrook verlaat. Deze melding zorgt dus voor een extra stukje onbezorgd rijden doordat hij eventueel gevaar detecteert.
 4. Rode cirkel met ‘ABS’ (ABS lampje). Wanneer u dit lampje ziet branden heeft u auto een probleem met de ABS. Een probleem met de ABS kan invloed hebben op uw remprestaties tijdens het rijden. Dit kan nadelig zijn voor de veiligheid van alle inzittenden. Daarom raden wij aan bij deze melding contact op te nemen met uw Broekhuis vestiging.
 5. Oranje voorruit met pijltjes (voorruitverwarming). Dit dashboard lampje geeft aan dat de voorruitverwarming is ingeschakeld. Deze melding duidt niet op gevaar, maar helpt de berijder wel herinneren dat deze functie is ingeschakeld.
 6. Witte (steek)sleutel (storing). Verschijnt deze melding, dan is er een mechanisch probleem of elektrische fout gedetecteerd. Om narigheid onderweg te voorkomen kunt u met deze melding het best zo snel mogelijk naar uw Broekhuis vestiging gaan.
 7. Rode uitlaat met rookwalm (katalysator fout). Zodra deze melding in uw dashboard oplicht, ondervindt de auto problemen met de katalysator. De katalysator neutraliseert schadelijke stoffen voordat deze stoffen via de uitlaat uw auto verlaten. Wellicht is het daarom verstandig om met deze melding naar uw Broekhuis vestiging te gaan om dit op te lossen.
 8. Oranje trechter met druppel (brandstoffilter). Problemen met het brandstoffilter worden aangeduid met dit symbool. Als u met deze melding blijft doorrijden, gaat dit ten koste van de rijprestaties van uw auto. Zo’n probleem kan vervuilde brandstof veroorzaken waardoor de brandstof moeilijker ontbrandt in de motor.
 9. Witte slingerende auto (tractiecontrole). Deze melding waarschuwt de berijder dat het ESP (electronic stability program, ofwel het anti-slip controle systeem) uitgeschakeld is. Belangrijke informatie voor de berijder, omdat het invloed heeft op de rijprestaties.
 10. Rode auto met achterklep omhoog (achterklep geopend). Als dit symbool oplicht, betekent dit dat de achterklep niet goed gesloten is. Het kan zijn dat de bestuurder vergeten is deze dicht te doen of dat hij niet goed gesloten is. Met een open achterklep rijden kan gevaarlijk zijn voor het andere verkeer, waardoor deze melding rood kleurt.
 11. Groene koplamp (dimlicht). Deze mededeling vertelt de bestuurder dat het dimlicht is ingeschakeld. Deze verlichting dient u standaard te voeren wanneer het donker is. Wordt overdag het zicht belemmerd dankzij mist, hagel, regen of sneeuw? Dan dient u deze verlichting ook te activeren.
 12. Rode persoon met gordel (gordels). Wanneer de auto passagiers registreert die de gordel niet om hebben, krijgt de bestuurder hiervan een melding. Deze waarschuwing dient de veiligheid van de inzittenden. Daarnaast kunt u een boete ontvangen voor het niet dragen van een gordel tijdens het rijden.
 13. Oranje koplamp met pijltjes (koplamp afstellen). Dit symbool licht op wanneer de koplampen in hoogte afgesteld worden. Het is belangrijk om de lichten goed af te stellen. De koplampen worden tijdens de Algemene Periodieke Keuring (apk) gecontroleerd, zodra deze niet correct zijn afgesteld kan uw auto daarop afgekeurd worden.
 14. Oranje auto met spoiler en pijltjes (spoiler defect). Zodra u deze waarschuwing krijgt, heeft het spoilersysteem een fout gedetecteerd. Hierdoor wordt het systeem tijdelijk gedeactiveerd en wordt er een code opgeslagen. Aan de hand van deze code kan de monteur de fout achterhalen.
 15. Oranje cirkel met streepjes (remblokken versleten). Brandt deze waarschuwing? Dan zijn uw remblokken versleten. Voor goed functionerende remmen zijn betrouwbare remblokken nodig. Ga daarom bij zo’n melding langs de garage voor nieuwe exemplaren.
 16. Witte rechthoek met een rooster en pijl(luchtfilter vervangen). Dit symbool verschijnt in uw dashboard zodra uw luchtfilter vervuild is en vervangen dient te worden. Dit is belangrijk voor de prestaties van uw voertuig. Om de auto te laten bewegen, wordt in de motor een verbranding gecreëerd van een mengsel van brandstof en zuurstof. Deze zuurstof wordt uit de buitenlucht gehaald, maar wordt eerst schoongemaakt door het luchtfilter voordat het in de motor eindigt.
 17. Rode cirkel met uitroepteken (handrem). Het Nederlandse wegennet is lang niet altijd even egaal. Daarom gebruiken veel bestuurders de handrem tijdens het parkeren of bijvoorbeeld op een helling. Is de handrem ingeschakeld, dan ziet u dit symbool in uw dashboard.
 18. Oranje auto met deuren geopend (portieren geopend). Zodra de auto registreert dat een deur niet goed gesloten is, krijgt de bestuurder deze melding in zijn dashboard te zien. Niet correct gesloten deuren kunnen de veiligheid van de inzittenden beïnvloeden.
 19. Oranje voorruit met sproeiers (ruitenwisservloeistof bijvullen). Goed zicht is belangrijk voor een veilige autorit. Hiervoor is de ruitenwisservloeistof een belangrijk onderdeel. Zodra deze vloeistof dreigt op te raken, krijgt de bestuurder deze melding. De nood is niet hoog, maar voorkom onveilige situaties door tijdig de ruitenwisservloeistof bij te vullen.
 20. Rood stuur met sleutel(stuurslot). Deze melding waarschuwt de bestuurder dat het stuurslot ingeschakeld is. De auto kan wel gewoon gestart worden, alleen kan het stuur de wielen niet bedienen. Wegrijden met een stuur op stuurslot kan dus gevaarlijke situaties opleveren.
 21. Witte krullen (voorgloeien). Bij het inschakelen van het contact van een koude dieselmotor gaat die lampje branden. Zodra het lampje uitgaat, kunt u de motor starten en uw reis beginnen.
 22. Oranje auto met motorkap (motorkap geopend). Wanneer de motorkap niet goed gesloten is, ziet u deze waarschuwing. Dit kunt u vaak zelf gemakkelijk oplossen door hem opnieuw te sluiten. Zo niet, ga dan langs de garage.
 23. Rood olielampje. Deze melding vertelt de bestuurder dat de oliedruk laag is. Olie smeert, beschermt, koelt en reinigt de motor. De prestaties van uw voertuig worden beïnvloedt door de olie; neem daarom deze melding altijd serieus.
 24. Blauwe koplamp met strepen (groot licht). Heeft u op donkere plekken uw grootlicht ingeschakeld? Dan ziet u dit dashboard lampje oplichten. Grootlicht geeft u extra zicht in sommige situaties, maar mag lang niet altijd gevoerd worden. Om niet te vergeten dat dit licht ingeschakeld is, krijgt u deze melding.
 25. Wit lampje met sneeuwvlok op de weg (waarschuwing gladheid). Nieuwe voertuigen kunnen ook de weersomstandigheden waarnemen. Hierdoor kan zo’n voertuig u bijvoorbeeld waarschuwen voor gladde wegen. Ziet u dit symbool, dan krijgt u de waarschuwing voor gladheid.
 26. Oranje auto met pijltjes boven het dak (fout elektrisch dak). Zodra dit symbool begint te branden, heeft uw auto een probleem met het elektrische dak gedetecteerd. Het kan zijn dat er een storing of een stuk onderdeel waargenomen wordt. In de garage kunnen de monteurs achterhalen waar de foutmelding vandaan komt.
 27. Groene meter met pijltje (cruise control). In veel auto’s is tegenwoordig de functie cruise control aanwezig. Voor bestuurders een innovatie waardoor autorijden nog gemakkelijker wordt. Deze melding geeft aan dat de cruise control ingeschakeld is.
 28. Witte P met driehoek (parkeersensor). Naast de functie cruise control is de auto tegenwoordig ook vaak voorzien van parkeersensoren. Als u aan het inparkeren bent, ondersteunen de parkeersensoren u bij deze manoeuvre. Deze melding brandt zodra de sensoren ingeschakeld zijn.
 29. Rode batterij (lage accuspanning). Merkt u dat de auto moeilijk start of bijvoorbeeld weinig vermogen heeft, dan kan het zijn dat de accu problemen ondervindt. Is dit het geval, dan brandt deze waarschuwing in uw dashboard.
 30. Groen peertje (stadsverlichting). Een groene kleur geeft vaak een melding als herinnering of ter herkenning. Zoals in dit geval dit groene lampje aangeeft dat de stadsverlichting ingeschakeld is.
 31. Oranje sleutel met vraagteken (fout starten zonder sleutel). Sommige jongere auto’s kunt u starten zonder sleutel. Wel is dan de voorwaarde dat de sleutel aanwezig is in de auto. Zonder sleutel start de auto niet. Ziet u deze melding, dan kan de auto geen sleutel in de auto herkennen, waardoor u startproblemen kan ondervinden.
 32. Rood bolletje met een inzittende (airbag uitgeschakeld). Vaak zijn de meldingen en waarschuwingen in uw auto bedoeld om de veiligheid van u en uw passagiers te waarborgen. Daar is deze melding er één van. Ziet u deze melding, dan is de airbag aan de voorzijde uitgeschakeld. Aangezien een airbag zwaar letsel kan voorkomen, is het belangrijk dat u de airbag laat controleren.
 33. Witte pijlen (richtingaanwijzers). Deze meldingen ziet u waarschijnlijk erg vaak oplichten, namelijk de richtingaanwijzers. Deze lichten apart of samen op, op het moment dat u ze inschakelt. Ze zijn vaak wit of groen!
 34. Rode benzinepomp (tank bijna leeg). Om niet met een lege tank halverwege uw reis te stranden, geeft uw auto dit signaal. Ziet u dit oplichten, dan is uw tank bijna leeg. Voorkom ongemakken en vul uw brandstof op tijd bij.
 35. Gele voorruit met ‘auto’ (automatische ruitenwissers ingeschakeld). Ook autoruitenwissers kunnen tegenwoordig automatisch ingeschakeld worden. Registreert uw auto dat het regent dan gaan de ruitenwissers automatisch aan. Zodra dit gebeurt, ziet u dit symbool oplichten in uw dashboard.
 36. Rood contactslot en sleutel (fout contactschakelaar). Ziet u dit dashboard lampje oplichten, dan is er een probleem gedetecteerd bij uw contactschakelaar. Neem hiervoor contact op met de garage.
 37. Gele zachte banden met uitroepteken (lage bandenspanning). Banden zijn het enige contact tussen uw auto en de weg. Een goede bandenspanning zorgt voor de beste wegligging, goede rijprestaties en het voordeligste verbruik. Zodra de bandenspanning te laag is, krijgt u deze melding. Direct actie ondernemen is niet nodig, wel raden wij aan om de bandenspanning weer op orde te krijgen zodra dit mogelijk is.
 38. Oranje uitlaat met bolletjes (roetfilter). In de uitlaat zit het roetfilter. Deze filtert de kleine deeltjes roet die bij de verbranding van diesel vrijkomen. Is er een probleem met dit filter, dan ziet u deze waarschuwing in uw dashboard. Dit is een belangrijke melding. Als het filter niet goed functioneert, voldoet uw auto niet meer aan de Europese emissie-eisen. De Europese emissie-eisen zijn ingevoerd ten behoeve van het milieu.
 39. Geel ECO lampje. Brandt dit dashboard lampje, dan heeft u de ECO-modus ingeschakeld. Is deze functie ingeschakeld, dan kunt u extra zuinig rijden.
 40. Oranje tandwiel met uitroepteken (probleem automatische versnellingsbak). Deze melding vertelt u dat de auto problemen signaleert met betrekking tot de automatische versnellingsbak. Het kan bijvoorbeeld zijn dat onderdelen te stroef bewegen of dat leidingen en/of sensoren vervuild zijn. Ga met deze melding langs de garage.
 41. Oranje motolampje. Ziet u dit symbool oplichten, dan zijn er problemen met de motor van uw auto. In dit geval raden wij u zeker aan om even naar de garage te gaan. Een klein probleem kan al gauw een groot probleem worden als het gaat om de motor van de auto.
 42. Oranje lampje met uitroepteken (foutmelding verlichting). Uw auto kan afgekeurd worden tijdens de apk als uw verlichting niet naar behoren functioneert. Goede verlichting is namelijk belangrijk voor uw veiligheid omdat u zo beter zicht hebt op de weg en beter gezien kan worden. Zodra de auto registreert dat er problemen zijn met de verlichting, ziet u dit dashboard lampje oplichten.
 43. Rode sleutel met radiogolven (batterij autosleutel bijna leeg). De meeste auto’s hebben tegenwoordig een sleutel die op afstand de auto kan ontgrendelen. Hiervoor zitten batterijen in de sleutel. Zijn deze leeg, dan geven sommige auto’s deze waarschuwing.
 44. Rood uitroepteken. Het Nederlandse wegennet is lang niet altijd even egaal. Daarom gebruiken veel bestuurders de handrem tijdens het parkeren of bijvoorbeeld op een helling. Is de handrem ingeschakeld, dan ziet u dit symbool in uw dashboard.
 45. Oranje lichtsensor. Steeds meer auto’s zijn voorzien van licht- en regensensoren. Hierdoor schakelt de verlichting automatisch in en starten de ruitenwissers automatisch in het juiste ritme. Werken de sensoren niet naar behoren, dan licht dit dashboard lampje op.
 46. Oranje lampje met een kruis (fout remlichten). In het verkeer is het lastig om met andere weggebruikers te communiceren. Daarom zijn onder andere remlichten in de auto gemonteerd, zodat andere weggebruikers uw intentie om te remmen direct zien. Signaleert de auto een probleem met de remlichten, dan ziet u dit symbool oplichten. Omdat het rijden met defecte remlichten een negatieve invloed kan hebben op uw veiligheid, raden wij u aan om met dit probleem zo snel mogelijk langs de garage te gaan.
 47. Rode driehoek met auto (waarschuwing te dicht op voorligger). Tegenwoordig beschikken steeds meer auto’s over assistentiesystemen ten behoeve van uw veiligheid. Zo ook een sensor die een waarschuwing geeft zodra de afstand tussen uw auto en die van uw voorligger te krap wordt. Dit dashboard lampje is de waarschuwing die u in dat geval ziet.
 48. Oranje lampje mistlampen. Omdat de mistlampen voor lang niet altijd ingeschakeld mogen zijn, ziet u in uw dashboard deze melding zodra ze aan staan. Van de overheid mogen de mistlampen voor ingeschakeld zijn bij mist, sneeuwval of regen wanneer u daardoor een zicht van minder dan 200 meter hebt.
 49. Oranje benzinepomp met druppels (waarschuwing water in brandstoffilter). Zodra de auto water registreert in het brandstoffilter, ziet u deze waarschuwing. Water werkt niet goed als smeermiddel waardoor water overmatige slijtage aan de motor kan veroorzaken. Ziet u deze melding, dan moet het filter geleegd worden.
 50. Oranje trekhaak met slot (waarschuwing trekhaak koppeling). Rijdt u met een aanhangwagen? Dan is het noodzaak dat alle koppelingen in orde zijn. In de meeste gevallen registreert de auto een fout in de koppeling. Wordt deze fout geregistreerd, dan ziet u deze waarschuwing oplichten in uw dashboard.
 51. Oranje auto die heuvel omlaag rijdt (downhill-assist/hill descent control). SUV’s en terreinwagens zijn gemaakt voor de snelwegen maar ook voor off-road avonturen. Om u de off-road terreinen onbezorgd te laten doorkruisen, beschikken de meeste SUV’s en terreinwagens over ‘downhill-assist’; een assistentiesysteem dat assisteert bij het afdalen. Als assistentiesysteem ingeschakeld is, ziet u deze melding.
 52. Oranje snelheidsmeter met slot (snelheidsbegrenzer ingeschakeld). In sommige auto’s is een snelheidsbegrenzer geïnstalleerd. Hiermee bespaart u al gauw 5 tot 10% brandstof en bespaart u op onderhoudskosten doordat u rustiger zal rijden. Deze begrenzer kan in- en uitgeschakeld worden. Is hij ingeschakeld, dan ziet u deze waarschuwing in uw dashboard.
 53. Gele voorruit met druppel (regensensor ingeschakeld). In auto’s met een regensensor kunt u ervoor kiezen of de ruitenwissers wel of niet automatisch inschakelen. Als deze sensor ingeschakeld is, dan ziet u dit symbool oplichten.
 54. Rode auto met pijltjes (fout luchtvering). Luchtvering draagt bij aan meer comfort en stabiliteit tijdens het rijden. Zodra de auto een probleem in de luchtvering registreert, ziet u dit dashboard lampje oplichten. Problemen met de luchtvering kunnen het comfort en de wegligging negatief beïnvloeden.
 55. Rode thermometer (waarschuwing koelvloeistof). Brandt dit waarschuwingslampje, probeer dan de stoppen. Dit lampje gaat namelijk branden zodra er een probleem is met de temperatuur van uw koelvloeistof. Zo’n probleem kan een oververhitte motor als gevolg hebben, wat tot ernstige motorschade kan leiden.
 56. Rode schokbreker (fout schokdemper). Problemen met de schokdempers worden kenbaar gemaakt door dit waarschuwingslampje. Defecte schokdempers zorgen voor een slechte wegligging wat weer invloed heeft op uw veiligheid.
 57. Verwarming met pijltjes. Deze melding licht op in uw dashboard zodra uw achterruitverwarming aanstaat.

Contact