Elektrisch rijden - ActieradiusElektrisch rijden - Actieradius

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

Zo wordt de actieradius berekend en beïnvloed


Het antwoord op deze vraag is niet eenduidig. Elke elektrische auto is uitgerust met een accupakket. Dit pakket levert een hoeveelheid stroom dat resulteert in een maximale actieradius, ook wel range of bereik genoemd. Er zijn accupakketten met een maximale actieradius van 180 tot meer dan 500 kilometer (WLTP). Naast de accucapaciteit bepaalt het verbruik van de auto de actieradius. Zo verbruiken compacte hatchbacks een stuk minder dan grote SUV’s. Dit is voordat u de auto koopt al berekend in de maximale actieradius.

Rijstijl en gebruik

Rijstijl en gebruik

Wat nog niet berekend is in de maximale actieradius, is uw rijstijl en de weersomstandigheden. Bent u een vlotte rijder die het stroompedaal het liefst wat dieper intrapt, dan vraagt u meer prestaties van de elektrische auto waarmee u inlevert op het maximale bereik. Rijdt u defensief en denkt u om uw snelheid, dan zult u zien dat u meer range overhoudt. Ook de systemen in de auto maken gebruik van het accupakket. Zet u de airconditioning of verwarming aan? Dan levert u in op het maximaal aantal kilometers met één laadbeurt.


Weersomstandigheden

Weersomstandigheden

Inmiddels weten we ook dat weersomstandigheden invloed hebben op de actieradius van een elektrische auto. Net als wij, hebben elektrische auto’s een ideale temperatuur waarop ze het efficiëntst werken. Hebben wij het koud of erg warm, dan merken we dit al gauw in productiviteit. Dit werkt dus ook zo bij elektrische auto’s. Hierom zijn de meeste EV’s inmiddels uitgerust met een geconditioneerd accupakket: de accu kan dan verwarmt of gekoeld worden. Dit kost weliswaar wat energie, maar met een beter functionerend accupakket komt u verder op één lading.


Wat kost elektrisch rijden?

Wat kost elektrisch rijden?

Wat elektrisch rijden kost hangt af van de weersomstandigheden, uw rijstijl, het type auto en andere zaken. We hebben tank/laad kosten, aanschafkosten en andere kosten vergeleken. 

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Het opladen van een elektrisch voertuig werkt eigenlijk hetzelfde als het opladen van uw laptop of telefoon. Wel zijn er diverse laadmogelijkheden op de markt.

Ontdek de elektrische modellen van onze merken!

Contact