Elektrisch rijden - KostenElektrisch rijden - Kosten

Wat kost elektrisch rijden?

Aanschafkosten, energiekosten en andere kosten op een rij


Er bestaat geen eenduidig antwoord op de vraag: wat kost elektrisch rijden? Dit hangt af van het type auto, uw rijstijl, de weersomstandigheden en andere zaken. Om het inzichtelijk te maken hebben we de gemiddelde kosten van een elektrische auto vergeleken met de gemiddelde kosten van een brandstofauto.

Aanschafskosten

Aanschafskosten

Nieuwe elektrische auto’s zijn in aanschaf doorgaans iets duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor, met name dankzij het accupakket. Wel zien we dat dit verschil steeds kleiner wordt. Een voordeel: u betaalt geen BPM ofwel extra belasting bij aanschaf van een auto.Ook worden er middelen ingezet om dit verschil voor de consument te verlagen en zo elektrisch rijden nog aantrekkelijker te maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de EV-subsidie voor zowel nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. EV’s zijn nog relatief nieuw, waardoor occasions vaak jong gebruikt zijn en op de occasionmarkt dus vaak duurder zijn dan de iets oudere occasions.


Energiekosten

Energiekosten

Eén kilowattuur (kWh) is voor een elektrische auto hetzelfde als een liter benzine voor een brandstofauto. Als we de kosten berekenen en vergelijken, komen we via het rekenvoorbeeld van ANWB uit op gemiddeld 5,4 cent elektriciteitskosten per kilometer en zo’n 10 cent per kilometer aan brandstofkosten. 


Leasen

Met private lease kunt u een elektrische auto rijden voor een vast bedrag per maand. Hierbij zijn zaken als onderhoud, belasting en pechhulp inbegrepen. De variabele kosten zijn over het algemeen wel lager, doordat de energiekosten voor het laden lager zijn dan de brandstofkosten bij een benzine- of dieselauto.

Zakelijk rijden

Voor zakelijke rijders is elektrisch rijden momenteel erg interessant dankzij de lage bijtelling van 8% tot een maximaal bedrag van € 45.000. Dit percentage stijgt gestaag en zal in 2026 gelijk zijn aan die van andere auto’s: 22%. Ondernemers kunnen met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) een subsidie ontvangen bij aanschaf van een volledig elektrische auto in de vorm van een extra afschrijvingspost.

Overige kosten

Overige kosten

Met een elektrische auto bent u vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting, ook wel wegenbelasting genoemd. Ook de onderhoudskosten zijn lager, doordat er minder slijtage gevoelige onderdelen in elektrische auto’s te vinden zijn. Daarnaast zijn zaken als olie verversen ook niet meer aan de orde. De grootste slijtageonderdelen bij elektrische auto’s zijn de banden en de remmen.


Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

Hoe ver kan ik rijden met een elektrische auto?

Het antwoord op deze vraag is niet gemakkelijk, dit verschilt namelijk per auto doordat het afhangt van het accupakket en andere variabelen zoals de weersomstandigheden en uw rijstijl.

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

Hoe werkt het opladen van een elektrische auto?

U laadt een elektrische auto net zo op als een telefoon of laptop. U heeft een kabel en een oplaadpunt nodig. Wel zijn er diverse laadmogelijkheden waarmee u de accu kunt opladen.

Ontdek de elektrische modellen van onze merken!

Contact