Stel: je rijdt nietsvermoedend op de weg en je merkt dat je auto in de slip raakt. Het eerste wat je moet doen is niet in paniek raken maar kalm blijven. Vermijd hysterisch aan het stuur draaien en doe vooral geen poging om je rempedaal door de bodemplaat heen te trappen. Rust kan je redden; voel aan wat je auto gaat doen.

Je auto kan op twee verschillende manieren in de slip raken. Er bestaat zoiets als onderstuur en overstuur. Onderstuur wordt ook wel voorwielslip genoemd. Bij deze slip blokkeren je voorwielen en wordt de bocht die je maakt groter dan gewenst. De auto wil als het ware rechtdoor waardoor je de bocht niet kan halen. Bij overstuur, ook wel achterwielslip genoemd, breekt de achterkant van de auto uit en wordt de bocht ineens een stuk krapper. De achterkant van je auto wil je voorbij komen en die moet jij zien op te vangen voordat je achterstevoren staat.

Om te begrijpen wat je aan het doen bent, moet je eerst een stukje theorie doornemen. Wanneer stuur je in en wanneer stuur je tegen? Hoe verplaats je gewicht van de voorwielen naar de achterwielen? Wanneer moet je accelereren en wanneer juist remmen?

De theorie snappen is stap 1. De tips in praktijk uitproberen is stap 2. Volg eens een slipcursus, iets wat ik iedere bestuurder aan kan raden om zekerder achter het stuur te zitten. Mocht het je dan onverwachts een keer overkomen, weet je in ieder geval hoe je moet handelen! En omdat je het uitbreken van de auto dan meerdere malen in een veilige omgeving hebt ervaren, is de paniek vast minder groot. Fijn idee toch? 


Terug

Meer nieuws

5 tips om zuiniger te rijden

De brandstof prijzen zijn ontzet...


4 auto- of motorroutes door Ned...

Rijden en genieten van alles wat...


WLTP; wat is het?

Het klimaat verandert snel, in d...


Wat moet u verplicht meenemen in...

Wanneer u op vakantie gaat met d...


Tips voor reizen met kinderen in...

Op vakantie gaan met het hele ge...


​Beperkte toegang Europese stede...

Sinds enkele jaren geldt er in v...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


< terug