Vanaf morgen, 1 oktober 2019, zullen de namen veranderen van brandstoffen. Hierdoor zult u bij veel tankstations geen Euro95 meer vinden, maar onder andere E5 en E10. Niet alleen de naam verandert, ook het type brandstof. Wij leggen het u graag uit.

Het kabinet verplicht tankstations om meer tankinstallaties aan te bieden met de ‘groene’ Euro 95 E10-brandstof. Deze brandstof moet minder milieubelastend zijn dan de huidige Euro95. De letter E staat voor ethanol en het cijfer 10 staat voor het ethanolpercentage. Zo kunt u dus zien dat deze brandstof tot 10% bio-ethanol bevat.

Welke benzine moet ik tanken?

Meer dan 90% van de auto’s is al geschikt voor Euro95 E10. In principe zijn de meeste auto’s die na 2000 geproduceerd zijn klaar voor de duurzamere benzine.

Oudere modellen hebben vaak meer moeite met ethanol. Tot nu toe konden deze modellen getankt worden met Euro95 doordat deze benzinesoort een kleiner percentage ethanol bevat, namelijk 5%. Deze brandstof zal nog steeds beschikbaar blijven, echter heet dit tegenwoordig Euro95 E5. Ook hierbij telt het trucje van de letter E en het ethanolpercentage.

Is uw auto niet geschikt voor E10 of wilt u dit liever niet tanken? Dan adviseren wij Euro95 E5. Is deze niet beschikbaar bij het tankstation, kies dan voor SuperPlus 98 of een andere premium brandstof.

Wilt u zeker weten of u E10 kunt tanken? Dat kunt u gemakkelijk checken via: www.e10check.nl

Prijs en verbruik

Naar verwachting kost een liter E10 1 à 2 cent minder dan een liter E5. Echter genereert E10-benzine net iets minder energie dan E5, waardoor het verbruik iets hoger zal liggen. Het verschil zult u dus bijna niet merken.

Diesel

Ook diesel heeft een andere naam, namelijk B7. De zeven staat voor de zeven procent biodiesel. Naast B7 kunt u bij sommige tankstations ook B100 tanken, een biobrandstof met een veel lagere CO-uitstoot. Deze ‘blauwe diesel’ is wel een stuk duurder, circa 20 cent duurder per liter.

Dezelfde labels in heel Europa

De brandstofetiketten zijn te herkennen aan hun witte kleur en zwarte belettering. Daarbij hebben dezelfde soort brandstoffen dezelfde labelvorm; zo worden E10 en E5 afgebeeld in een cirkel en heeft diesel een vierkant om zijn naam. Brandstoffen als LPG en waterstof worden in een ruit geplaatst. Deze labels zijn overal in de Europese Unie te vinden, zodat u in elk EU-land de juiste brandstof gemakkelijk kunt tanken.

Wat is het verschil met Euro95 en Euro98?

Euro95 en Euro98 verschillen van elkaar in het octaangetal (klopvastheid van benzine), dit zegt dus niets over het ethanolpercentage. Hierdoor is het in theorie mogelijk dat we straks vier soorten benzine kunnen tanken, Euro 95 E10, Euro95 E5, Euro98 E10 en Euro98 E5.

Mocht u na dit artikel nog niet zeker weten wat u moet tanken, neem dan gerust contact op met een van onze dealers. Wij helpen u graag.


Terug

Meer nieuws

Extra voordelige BMW winterwielsets

Weer of geen weer, met een BMW i...


Broekhuis Halve Marathon op 14 m...

Zaterdag 14 maart 2020 wordt voo...


Nappa ECO-leder tijdelijk extra ...

Upgrade nu uw nieuwe Volkswagen ...


Winterse voordelen bij Broekhuis...

De warme dagen zijn voorbij. Fan...


Gratis software-update

Jaguar heeft de bekroonde I-PACE...


DAB+ voor uw Volvo!

Met Digital Audio Broadcasting (...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact