Je wilt graag een auto aanschaffen maar je spaarpot gunt je net een elektrische fiets? Dan is dit het moment om de diverse financieringsmogelijkheden te bestuderen. Hieronder staan verschillende opties beschreven die je kunnen helpen de juiste keuze te maken.

Huurkoop

Maandelijks betaal je een vast bedrag aan rente en aflossing. De looptijd (1 jaar; 3 jaar of 4 jaar of anders) ligt van tevoren vast, waardoor je niet voor verrassingen komt te staan. De kosten voor het onderhoud, eventuele motorrijtuigenbelasting en de verzekering betaal je zelf. Tijdens het aflossen ben je ‘economisch’ eigenaar van de auto. Dit betekent dat je de auto kunt gebruiken alsof hij van jou is, maar de financieringsmaatschappij is juridisch eigenaar totdat de lening helemaal is terugbetaald. Na afloop van de looptijd ben je ook juridisch gezien eigenaar van de auto. Hij is dan ook écht van jou.

Een slottermijn kan onderdeel zijn van een huurkoopconstructie. De slottermijn is een deel van de lening dat je pas terugbetaalt op de einddatum van de lening. Het voordeel hiervan is dat je een lager bedrag per maand betaalt. Tijdens de looptijd van het contract betaal je over de slottermijn geen aflossing, maar wel rente. De hoogte van de slottermijn hangt af van het bedrag dat de auto opbrengt als je hem inruilt.

Financial lease

Financial lease is een vorm van lease die meer lijkt op huurkoop. De looptijd van de lease-overeenkomst is over het algemeen gelijk aan de economische levensduur van de geleasde zaak (in dit geval de auto). Het economisch risico ligt hier bij de lessee, en deze neemt de zaak wel op zijn balans op. Aan het einde van de lease-periode heeft de lessee het recht (of soms: de plicht) om het juridisch eigendom van de geleasde zaak te verwerven tegen betaling van de (lage) boekwaarde van dat moment.

Netto operational lease

Bij netto operational lease kun je zelf je leasepakket samenstellen. Als klant kun je kiezen wat je wil uitbesteden aan de leasemaatschappij en wat je zelf wil regelen. Het leasetarief dekt in ieder geval de kosten voor rente, afschrijving en houderschapsbelasting. De overige componenten, zoals onderhoud en verzekering kunnen naar keuze in het leasecontract worden opgenomen. Je kunt dit ook in eigen beheer verzorgen. Kortom, je stelt zelf het leasepakket samen en hebt dus maximale vrijheid.

Full Operational lease

Dit is de leasevorm die in het zakelijk verkeer het meest gebruikelijk is. Het voordeel is dat je alle autokosten vooraf precies kan budgetteren en dat men alle zorgen omtrent het onderhoud en beheer uit handen geeft. Bovendien wordt er geen beslag gelegd op de liquiditeit van jouw onderneming.

  • Je bepaalt zelf het automerk en het type naar wens;
  • De auto wordt door de leasemaatschappij aangekocht en staat dus niet op eigen balans;
  • Het kenteken staat op naam van de leasemaatschappij;
  • Je financiële middelen blijven beschikbaar voor de bedrijfsvoering;
  • Het restwaarderisico aan het eind van de contractperiode ligt geheel bij de leasemaatschappij;
  • Je hoeft niets te regelen of te administreren;
  • Je hebt te maken met slechts één vast bedrag per maand;
  • Het operationele gedeelte wordt geheel door de leasemaatschappij verzorgd, zoals: verzekering, onderhoud, reparaties, schade-afwikkeling, houderschapsbelasting, vervangend vervoer, hulpdiensten, brandstofadministratie e.d.

Terug

Meer nieuws

Welke manieren van elektrisch ri...

Sinds 2008 worden er steeds meer...


“Het wennen aan elektrisch rijde...

Wiebren werkt in de ICT, waarvoo...


Wat voor krabber bent u?

Goed zicht onderweg is ontzetten...


Een aparte rijstrook voor elektr...

Onlangs werd de maximale snelhei...


De airco: windkracht 10 met -15 ...

Het zonnetje schijnt, de tempera...


Tank uw auto niet vol bij temper...

Ook in de auto dienen we rekenin...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact