Zijn wij Nederlanders eigenwijs? Als we naar de cijfers kijken van flitspalen, kunnen we concluderen dat we aardig koppig zijn met z’n allen. Met flitspalen die jaar in jaar uit een hoog aantal boetes uitschrijven, blijkt dat we nogal hardleers omgaan met de lesjes die deze boetes ons horen te leren.

Wij Nederlanders zijn een vindingrijk volk, toch zullen veel Nederlanders niet heel trots zijn op de Nederlandse uitvinding; de flitspaal. Sterker nog, de meesten van ons zijn zelfs helemaal niet blij als we er één zien staan. Het is nog maar de vraag of we ze zien staan; er zijn flitspalen die wel 12 overtredingen per uur vastleggen. In Hilversum staat een flitspaal aan het Oostereind die in zijn piekdagen gemiddeld €710,- per uur oplevert. Andere flitspalen die veel opleveren, staan in onder andere Waddinxveen, Delft en de gemeente Westland.

11.000 boetes per dag

De 641 actieve flitspalen in Nederland flitsten in 2017 4,1 miljoen overtredingen bij elkaar. Gemiddeld was dat 11.000 boetes per dag. De Nederlandse rallyrijder Maus Gatsonides had vast niet verwacht dat zijn uitvinding zulke cijfers zou opleveren toen hij de voorganger van de huidige flitspaal ontwikkelde. Zijn flitspaaluitvinding bestond uit twee rubberen slangetjes die dwars over de weg liggen en zo de snelheid konden meten van de auto die eroverheen reed.

Toename verkeersovertredingen

Toch lijkt het of we niet veel leren van de vastgelegde overtredingen; in de eerste vier maanden van 2018 zijn er meer dan 3 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd, dat is meer dan de 2,9 miljoen overtredingen in diezelfde periode een jaar eerder. Verbazend, aangezien er tegenwoordig meer opties zijn dan ooit om de juiste snelheid aan te houden, denk aan functies als cruise control maar ook aan apps die van tevoren een seintje geven als u een flitspaal nadert.

Goed voornemen

Dus laten we dit nieuwe jaar ingaan met het voornemen om ons dit jaar weer meer aan de snelheid te houden om zo te besparen op boetes en minder ongevallen te veroorzaken. Scheelt in de portemonnee en zo blijft er misschien wat over voor leuke upgrades voor uw auto.


Terug

Meer nieuws

15% korting op BMW Motorrad pakken

Profiteer tot 30 juni van 15% ko...


Terugroepactie kledingstukken BM...

BMW Motorrad roept over heel Eur...


Flexibel met Audi Functions on D...

Rust uw Audi flexibel uit met Au...


Aangescherpte maatregelen in onz...

De deuren van de werkplaatsen bl...


In stijl de weg op met BMW Motor...

BMW Motorrad Gear & Garment bied...


Is uw Fiat klaar voor de winter?

De winter staat weer voor de deu...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact