‘’Ik heb per ongeluk benzine getankt met jouw auto in plaats van diesel.’’ De nachtmerrie van ieder vriendje die zijn auto met goede bedoelingen heeft uitgeleend aan zijn vrouw. Al zijn het niet alleen de vrouwen die verkeerd tanken. Sterker nog; het gebeurt vaker dan je denkt. Per jaar tanken zo’n 17.000 automobilisten in Nederland de verkeerde brandstof. Dat is bijna 1 miljoen liter.

Wist je dat het merendeel dieselrijders betreft die per ongeluk benzine tanken? Benzine in een diesel auto gooien is schadelijker voor de motor, dan diesel tanken in een benzine auto. Toch kunnen hierdoor op de lange termijn ook nog ‘vage klachten’ blijven bestaan. Bovendien kunnen autofabrikanten de garantie intrekken.

Wat kun je doen? Als je er tijdens het tanken al achter komt dat je de verkeerde brandstof hebt getankt, start de motor dan niet. Al na het aanzetten van het contact, dus zonder te starten, wordt de brandstofpomp ingeschakeld. De brandstofleidingen lopen dan al vol. Al gestart? Zet direct de motor af om schade te beperken of te voorkomen. Bel je pechhulp; zij kunnen de brandstof aftappen en de leidingen uitzuigen. Rijd in elk geval nooit door! Vul de tank ook niet bij met de juiste brandstof. Het risico op schade is te groot. De schade kan namelijk oplopen tot wel 5.000 euro. En verkeerd tanken wordt helaas niet door uw autoverzekering vergoed.

Verkeerd tanken komt ook in het buitenland vaak voor. Vaak doordat de benamingen voor de verschillende brandstoffen verwarrend zijn. Weet je niet zeker wat je moet tanken? Het Instituut voor Duurzame Mobiliteit heeft de Brandstofwijzer geïntroduceerd. De Brandstofwijzer geeft in één handomdraai een overzicht van brandstofnamen in zestien Europese landen. De brandstofwijzer is ook gratis te downloaden in de Apple App Store. Handig!


Terug

Meer nieuws

Welke manieren van elektrisch ri...

Sinds 2008 worden er steeds meer...


“Het wennen aan elektrisch rijde...

Wiebren werkt in de ICT, waarvoo...


Wat voor krabber bent u?

Goed zicht onderweg is ontzetten...


Een aparte rijstrook voor elektr...

Onlangs werd de maximale snelhei...


De airco: windkracht 10 met -15 ...

Het zonnetje schijnt, de tempera...


Tank uw auto niet vol bij temper...

Ook in de auto dienen we rekenin...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact