De technologie in uw auto ontwikkelt zich continu. Dit geldt ook voor alle waarschuwingssystemen en lampjes die op uw dashboard kunnen gaan branden. Een gemiddelde auto heeft inmiddels al meer dan 60 waarschuwingslampjes die kunnen branden.

Wanneer zo’n lampje gaat branden kan er iets goed mis zijn. Om te weten hoe serieus het probleem is, bespreken wij in de aankomende weken steeds een aantal lampjes met u. Zo weet u zeker bij welk lampje u direct moet stoppen en bij welke u kunt doorrijden tot de garage. Natuurlijk kunt u bij twijfel altijd contact met ons opnemen; wij helpen u graag!

Kleuren verklaard

Over het algemeen zijn de symbolen onderverdeeld in verschillende kleurtypen. Per autofabrikant kunnen de symbolen enigszins afwijken doordat zij zelf een variant gemaakt hebben.  

 • Wit: dit is vaak een mededeling voor de berijder, denk hierbij aan een herinnering voor een onderhoudsbeurt en een mededeling dat de airbag uitgeschakeld is.
 • Groen: dit duidt vaak een ingeschakeld systeem aan, denk hierbij aan een melding dat de verlichting aanstaat of dat de functie cruise control geactiveerd is.
 • Oranje: deze kleur indiceert een mededeling die vaak een negatieve invloed heeft op de rijprestaties, denk hierbij aan een laag brandstofpeil of een storing in de motor. De nood is vaak niet hoog bij deze kleur meldingen, maar ze zijn wel belangrijk om in de gaten te houden.
 • Rood: deze meldingen vereisen vaak wel de directe aandacht van de berijder. Zo kan het zijn dat de veiligheid van de inzittenden in het geding raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan problemen met de ABS of de gordel van een inzittende zit los.

Symbolen uitgelegd

 1. Deze indicator geeft aan dat u de koppeling moet intrappen. Dit is een lampje die geïnstalleerd is voor het gemak van de berijder.
 2. Dit lampje geeft u een waarschuwing dat de temperatuur onder de 4 graden zakt. Dankzij dit lampje kan de berijder zich aanpassen op de weersomstandigheden buiten de auto. Zo weet de berijder bijvoorbeeld of het extra glad kan zijn.
 3. Deze indicator meldt de berijder dat de auto aan onderhoud toe is. Deze melding is ingebouwd om extra service te verlenen. Zo hoeft de eigenaar van de auto zelf niet bij te houden wanneer de auto aan zijn volgende onderhoudsbeurt toe is.
 4. Dit lampje geeft aan dat er een probleem is met de stuurbekrachtiging. Doordat dit probleem invloed kan hebben op uw rijprestaties, is het verstandig om hiermee bij uw Broekhuis vestiging langs te gaan.
 5. Deze indicator geeft aan dat de airbag is uitgeschakeld. Deze melding duidt geen probleem, maar herinnert u eraan dat u een veiligheidsoptie hebt uitgeschakeld. Zo bent u als berijder op de hoogte van de geactiveerde en gedeactiveerde systemen.
 6. Dit lampje geeft aan dat u de rijstrookbewaking heeft geactiveerd en u nu onbedoeld de rijstrook verlaat. Deze melding zorgt dus voor een extra stukje onbezorgd rijden doordat hij eventueel gevaar detecteert.
 7. Wanneer u dit lampje ziet branden heeft u auto een probleem met de ABS. Een probleem met de ABS kan invloed hebben op uw remprestaties tijdens het rijden. Dit kan nadelig zijn voor de veiligheid van alle inzittenden. Daarom raden wij aan bij deze melding contact op te nemen met uw Broekhuis vestiging.
 8. Dit lampje geeft aan dat de voorruitverwarming is ingeschakeld. Deze melding duidt niet op gevaar, maar helpt de berijder wel herinneren dat deze functie is ingeschakeld.

Wilt u nooit meer voor verrassingen komen te staan als het gaat om waarschuwingslampjes? Check volgende week weer onze site voor een uitleg van de volgende reeks lampjes.


Terug

Meer nieuws

Welke manieren van elektrisch ri...

Sinds 2008 worden er steeds meer...


“Het wennen aan elektrisch rijde...

Wiebren werkt in de ICT, waarvoo...


Wat voor krabber bent u?

Goed zicht onderweg is ontzetten...


Een aparte rijstrook voor elektr...

Onlangs werd de maximale snelhei...


De airco: windkracht 10 met -15 ...

Het zonnetje schijnt, de tempera...


Tank uw auto niet vol bij temper...

Ook in de auto dienen we rekenin...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact