Banden zijn het enige contact tussen uw auto en de weg. Ze zorgen voor grip onder bijna alle weersomstandigheden en bepalen voor een groot deel het weggedrag. Goede banden bevorderen uw veiligheid en zorgen voor een verminderd brandstofverbruik. Maar wat is nu precies het verschil tussen winter-, zomer- en all seasonbanden?

Winterbanden

Banden moeten dus een maximum aan veiligheid geven door grip te bieden en water af te voeren. Winterbanden bieden vanaf temperaturen van 7 graden Celsius of lager meer grip en veiligheid dan zomerbanden en dat is dus niet alleen bij sneeuw maar ook bij regenachtig weer. Winterbanden hebben een andere rubbersamenstelling, profiel en extra lamellen in vergelijking tot zomer- en all seasonbanden. Dit zorgt voor meer grip en een kortere remweg in bijvoorbeeld de sneeuw.

Zomerbanden

Zomerbanden presteren dankzij de speciale zachtere rubbersamenstelling en het profiel het beste op heet of vochtig asfalt. Ideaal dus voor de zomermaanden waar hogere temperaturen, regen- en onweersbuien elkaar afwisselen. Bij temperaturen boven de 7 graden Celsius staan zomerbanden garant voor de beste prestaties, meer grip, stabiliteit en rijcomfort.

All seasonbanden

Naast winter- en zomerbanden zijn er ook all seasonbanden. Dit bandentype is een compromis tussen zomer- en winterbanden. In de koudere wintermaanden heeft deze band een duidelijk voordeel ten opzichte van de zomerband maar ook duidelijke tekortkomingen ten opzichte van een winterband. De tekortkomingen van een all seasonband ten opzichte van een winterband is met name op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Met name als u alleen in Nederland rijdt en weinig kilometers aflegt is dit een ideale band. Belangrijk is wel om er rekening mee te houden dat hij nooit zo goed functioneert als een zomerband in de zomer en een winterband in de winter.

Wat kunt u nu het beste doen?

De meest veilige oplossing is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer. Maar wanneer u weinig kilometers rijdt in een auto, bijvoorbeeld omdat het uw tweede auto is dan zijn all seasonbanden zeker een goede optie. Maar rijdt u veel met u auto en gaat u naar het buitenland in de winter dan is het zeker aan te raden om winterbanden onder uw auto te hebben. Wist u dat het in veel landen zelfs verplicht is om in de wintermaanden met winterbanden te rijden?


Terug

Meer nieuws

Welke manieren van elektrisch ri...

Sinds 2008 worden er steeds meer...


“Het wennen aan elektrisch rijde...

Wiebren werkt in de ICT, waarvoo...


Wat voor krabber bent u?

Goed zicht onderweg is ontzetten...


Een aparte rijstrook voor elektr...

Onlangs werd de maximale snelhei...


De airco: windkracht 10 met -15 ...

Het zonnetje schijnt, de tempera...


Tank uw auto niet vol bij temper...

Ook in de auto dienen we rekenin...

Categorieën

Leuke pagina?

Deel / stuur deze pagina door via:


Contact